Idrætsskader /Skiskader

Idrætsskader:

Idræts skader opstår tit ved sæsonstart, fordi man er utrænet, starter for hårdt op og belaster kroppen for meget. Man kan undgå mange skader ved at varme op først.

Efter en skade, er det vigtigt, at man tager den med ro og er smerterne ikke væk der, bør man blive undersøgt.

Forkert træning eller overtræning, kan øge risikoen for skader på muskler, led og knogler. Der kan opstå forskellige typer af skader i forbindelse med idræt.

De hyppigste idrætsskader er::

  • Forstuvning
  • Fibersprængning
  • Ledbåndsskader
  • Knoglebrud

Selv hvis man er i god form, kan der opstå skader.

Skifter man til en anden sportsgren, der belaster led og muskler på en anden måde end den tidligere udøvede sportsgren, kan der også opstå skader.

Selv ved fornuftig træningsopstart og grundig opvarmning, kan man aldrig fuldstændig udelukke risikoen for uheld.

 

Skiskader:

Ofte tager danskere afsted på skiferie, uden at forberede sig konditions-og styrkemæssigt.

  • De typiske håndskader ved skiløb er overrivning eller forstuvning ( overstrækning ) af ledbåndene i fingre og håndled. Det er især et af ledbåndene ved tommelfingerens rod, der er udsat. En god måde at undgå det på, er ved ikke at bruge remmen på skistaven.
  • Når man vrider sit knæ, kan der opstå forskellige skader og afhængig af, hvor kraftigt vriddet er. Det kan være lige fra en let forstuvning til en overrivning af ledbånd og korsbånd, samt ødelæggelse af menisk og eventuelle knoglebrud.

 

Forebyggelse:

En skiferie kræver forberedelse, man bør faktisk konditions – styrketræne ca. 8 uger før man drager afsted på skiferie. På denne måde får man størst udbytte af skiferien og man forebygger bedst muligt skader. Styrketræningen bør tilrettelægges, så man især træner netop de muskler, der anvendes mest under skiløb.

Skistøvlerne er også et vigtigt redskab. De bør sidde ganske tæt til fod og underben uden dog at sidde stramt. Hvis en skistøvle ikke passer ordenligt, øges risikoen for skade.

Det kan være til gavn at opsøge skiskoler, som har stor erfaring og kan give gode råd og vejledning inden for området.