Discusprolaps

Dette er en skade i en eller flere af rygsøjlens bruskskiver (diskus). Den bløde kerne i midten af bruskskiven siver ud og trykker på den forbipasserende nerve. Der sker altså en prolapering (udsivning) af kernen i diskus, derfor navnet diskusprolaps.

Oftest opstår skaden i lænden, mindre hyppigt i nakken og sjældent i brystrygsøjlen. Ikke alle diskusprolapser medfører smerte. Faktisk har 40% af befolkningen over 40 år diskusprolaps i lænden uden at mærke noget til det.

Det typiske forløb strækker sig over 3-6 måneder. Symptomerne kan opstå pludseligt eller tage til over tid. Smerterne er i starten værst i lænden/nakken, efter hånden som disse klinger af dominerer ben/armsmerterne. Smerterne er af voldsom jagende karakter og kan forstyrre nattesøvnen. Udover smerte kan man også have ændret muskelkraft og følesans i benet/armen.

Behandlingen er smertestillende medicin kombineret med kiropraktisk behandling. Især øvelser og rådgivning om korrekte arbejds- og fritidsstillinger kan være gavnlige. Kun en lille procentdel er operationskrævende.

Kiropraktorer har den 1 januar 2014 tiltrådt overenskomst med danske regioner, hvor der som noget nyt ligger en prolaps pakke. Det betyder at din egen læge, hvis du har symptomer på en discus prolaps, kan sende dig til kiropraktor og få dig undersøgt, udredt og korrekt diagnostiseret. Kiropraktorerne har hermed også fået henvisningsret til MR- og CT-scanning.