Brystryg- og ribbensymptomer

Spændinger og stivhed mellem skulderbladene (Facetsyndrom) : Spændinger og stivhed i området omkring skulderbladene og den nedre del af nakken er uhyre almindelige. De kan opstå på grund af dårlig holdning, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, gentagne bevægelser, traumer eller i forbindelse med psykisk stress. Er spændingerne kraftige eller langvarige nok, kan det bevirke, at leddene i rygsøjlen ikke kan bevæge sig frit og uhindret, hvorved rygsøjlen også bliver øm og irriteret.

Pludseligt opståede og stærke smerter og stivhed, kan skyldes låsning og irritation af et eller flere led i brysthvirvelsøjlen samt kraftige muskelspændinger i området. Symptomerne forværres af bevægelse, måske ved vejrtrækning eller ved hosten/nysen/grinen og beskrives af nogle som “at have en kniv i ryggen”.

Kiropraktisk behandling samt vejledning om ergonomi og øvelser har god effekt på disse symptomerne.

Ribbens- og brystsmerter :Ribbenene hæfter via små led til rygsøjlen bagtil og via brusk til brystbenet fortil. De er bevægelige under vejrtrækning lidt som hanken på en spand samt ved bevægelse af rygsøjlen. Får man et hold i ryggen som beskrevet ovenfor, er det muligt, at de små ribbensled også kan blive irriterede og miste noget af deres bevægelighed. I sådanne tilfælde kan man opleve samme skarpe smerte som ved et hold i ryggen og desuden få smerter, der går langs ribbenene helt frem til brystkassen fortil. I nogle tilfælde har man slet ikke ondt i ryggen men oplever udelukkende at have ondt fortil.

Brystsmerter fra muskler og led kan i visse tilfælde minde om symptomer på hjerteanfald, angina pectoris. Faktisk har op mod halvdelen af de patienter, der indlægges på sygehuset med brystsmerter ikke et hjerteproblem, og nogle af dem har smerter fra ryggens muskler og led samt fra ribbenene. Desuden kan kvinder opleve smerter og spændinger i brystet, der stammer fra muskler og led.

Kiropraktisk behandling samt vejledning om ergonomi og øvelser har god effekt på disse symptomerne.