Bækkensmerter

Bækkensmerter opstår, når et af bækkenkorsbensleddene (sacro-iliacaled og symfyse) bliver irriterede, og de omkringliggende muskler bliver spændte. Sacro-iliaca leddene findes umiddelbart under “smilehullerne” nederst i lænden, og smerten fra disse led mærkes lokalt over leddene men kan også give smerte i ballerne samt på bagsiden, ydersiden eller forsiden af låret eller langs med hoftekammen til den forreste del af bækkenet. Symfysen, som også kaldes skambenet, findes fortil. Spændinger i ballemuskulaturen kan i svære tilfælde give symptomer i benet, der kan gå helt til underben og fod og på den måde minde om iskiassymptomer.

Bækkensmerter kan opstå som følge af “forkerte” bevægelser, et fald på bagdelen, som resultat af megen stillesidden eller efter graviditet og fødsel. Den kiropraktiske behandling er rettet imod at normalisere bevægeligheden af bækkenleddene og afslappe de spændte muskler. Har man haft smerter i længere tid eller gentagne gange, er det vigtigt at adressere eventuelle svagheder i mave-, balle- og rygmuskulaturen vha. øvelser.

Bækkenløsning: Graviditetsrelaterede bækkensmerter rammer cirka halvdelen af alle kvinder, som gennemgår en graviditet. Symptomerne kan forekomme når som helst, og kan medføre forskellige former for smerte og påvirkning af funktionen fra lette til invaliderende symptomer. Smerterne forsvinder hos langt de fleste i løbet af de første tre måneder efter fødslen. Man ved ikke nøjagtigt, hvorfor smerterne opstår under graviditet, men de hormonelle forandringer i kroppen spiller sandsynligvis en afgørende rolle, ligesom tungt fysisk arbejde og rygning er risikofaktorer. Symptomerne kan komme gradvist eller hurtigt. Mange oplever skarpe jagende smerter i selve bækkenleddet (under “smilehullerne” nederst i lænden) eller fortil ved skambenet (symfysen), og man kan have ondt i ballen, på forsiden af låret, i lysken eller i baglåret. Smerterne er ofte værst, når man går eller står, ligesom det kan være smertefuldt at vende i sengen.

Den kiropraktiske behandling er rettet imod at aflaste det/de mobile led ved at normalisere funktionen af de omkringliggende led og afspænde de involverede muskler. Det er vigtigt at instruere i øvelser, der tilpasses den kommende mors størrelse og symptomer. Gravide kvinder kan sagtens modtage manipulationsbehandling, så længe man tager hensyn til de hormonelle forandringer og mavens størrelse.