Slidgigt (Artrose)

Slidgigt er en kronisk tilstand, der udvikler sig over lang tid, men som ikke nødvendigvis giver symptomer. Halvdelen af alle over 40 år og alle over 60 år har slidgigt i et eller flere led og i forskellige grader.

Når slidgigt giver symptomer, vil disse hyppigst være smerter, stivhed, knasen og skurren i leddet samt hævede og ømme led. Smerterne kan variere fra let baggrundsømhed til skarpe jagende smerter, og de kan være til stede periodevis eller konstant. Typisk er de værst om morgenen og efter hvile, og de bedres med aktivitet. De hyppigst angrebne led er tommelfinger, storetå, nakke, lænd, hofte og knæ.

Hvad er slidgigt: Slidgigt opstår når den brusk, der dækker ledfladerne, langsomt nedbrydes og bliver tynd og ujævn. Der forekommer desuden hævelse af slimhinderne i leddet og den omkringliggende ledkapsel samt påvirkning af muskler og ledbånd omkring leddet.

Leddet fungerer ikke normalt, det bliver stift, mindre stabilt og bevægelserne uhensigtsmæssige. En væsentlig årsag til smerter fra led med slidgigt menes at være spændinger og muskelinfiltrationer i de omkringliggende muskler og overbelastning af musklernes sener omkring det slidte led.

Behandling: Selv om man har slidgigt, er det vigtigt at være fysisk aktiv og træne, man har også god gavn af kiropraktisk behandling. Den nyeste forskning omkring slidgigt i hofter og knæ, viser at kiropraktisk behandling, kombineret med øvelser, lindre smerterne fra leddet og øger den fysiske aktivitet i hverdagen for folk med slidgigt og dermed øges livskvaliteten.

Hvis kiropraktoren ud fra sygehistorien og den fysiske undersøgelse mener, at der er mulige slidforandringer, vil der oftest blive foretaget en røntgenundersøgelse for at vurdere dette. Afhængig af graden af slidgigt vil behandlingen blive tilpasset den enkelte person.

Behandlingen vil bestå af ledmanipulation og/eller mobilisering, muskelbehandling og gennemgang af øvelser til hjemmebrug. Det kan også blive nødvendigt med en henvisning til en fysioterapeut med henblik på øvelses vejledning.

Er du i tvivl om, hvorvidt du kan have gavn af kiropraktisk behandling, er du velkommen til at kontakte os med dine spørgsmål.